אודות

מרכז חכמה

סוללים דרך שלמה

מרכז חכמה הוא מרכז מחקר וחשיבה המקדם מתווה מחודש מעבר לקוטביות בין מודרניות למסורת במטרה להשפיע ולחולל שינוי חברתי ותרבותי.

משנת 2018 פעלו במרכז קבוצות מחקר וחשיבה בגיבוש תיאורטי של ידע ויצירה בנושאים של קדושה חילוניות ומסורת, דת ומודרניות, וכן בנושאים של חשיבה פוליטית ליברלית, זכויות, שוויון, כבוד האדם וסובלנות, כחשיבה מחודשת וביקורתית שאינה מקוטבת לדת ולמסורת. המרכז פעל בפלטפורמות שונות, "והגותא" ועוד, ובשיתוף פעולה עם גופים אחרים, מכון ון ליר, מכון שחרית ואחרים. בנובמבר 2024, בעקבות אירועי השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל והשברים שנלוו אליהם, הושק מרכז חכמה בירושלים כמרכז חשיבה המקדם תוכניות ציבוריות רחבות למדיניות ומנהיגות.

המרכז מקדם חשיבה ומחקר באמצעות צוותי חשיבה וכתיבה, באמצעות פרסום מאמרים וספרים בהוצאת מרכז חכמה ובאמצעות הפלטפורמות הדיגיטליות והמקוונות. הוא מקיים כנסי עיון ואירועים ציבוריים והוא מפעיל תוכניות מנהיגות בעלות השפעה.

דבר ראש המרכז

מנחם נאבת

העולם החברתי, האזרחי, התרבותי והרעיוני של תקופתנו בנה את עצמו באמצעות מערכות רבות של חשיבה דיכוטומית.

דיכוטומיות כמו אלה שבין דת וחילון, קידמה ומסורת, פרטיקולריות ואוניברסליות, יהדות ודמוקרטיה, מודרניוּת וריאקציונריוּת, רוחניוּת וגשמיוּת, פְּנים וחוץ, ליברליזם ושמרנות, גוף ונפש, הן דוגמאות אחדות לחלוקות הקשיחות המעצבות את המרחב החברתי התרבותי והאישי שלנו ואת אופני החשיבה והפעילות המיוצרים בעקבותיהן.

דיכוטומיות אלה מובילות למרחב מצולק מסוכסך ושבור של דיסהרמוניות אינסופיות הפורמות את המציאות לקטבים קיצוניים בינאריים ומוחלטים ומעמידות כוחות רבים כמנוגדים זה לזה. דיסהרמוניה זאת פוגמת ביכולת לעצב מרחב שבו ערכים מודרניים, ליברליים או אוניברסליים מעוצבים תוך קשב והזנה הדדית עם מרחבים של מסורת, קדושה, רוחניות או פרטיקולריות.

האירועים הטראגיים של השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל שבאה בעקבותיה זעזעה את החברה הישראלית ואת העם היהודי וטלטלה בצורה דרמטית את העוגנים הדיכוטומיים שיכלו להיתפס כיציבים עד אז. למול מה שנתפס בעיני רבים כ"קריסת קונצפציות", ומנגד, מול אחיזה עיקשת בקונספציות, נוצר שיח מפולג, מצולק, מוחלט ושביר במדינת ישראל, שבו כדורי ביליארד של עקרונות מתנגשים זה בזה בעוצמה. הצורך בביטחון והצורך בשלום, הזהות היהודית והזהות האזרחית, החברה הישראלית והחברה הערבית, חילוניות, ציונות דתית וחרדיות, כל אלה הפכו להיות כדורי אש לוהטים שהפכו את המוציאות לתוהו ובוהו בעקבות האירועים. נולדת ההבנה כי קיום פצוע כזה אינו מן האפשר. רק פעולה אקטיבית ומחשבתית רדיקלית של התכה מחודשת של כל המושגים והדיכוטומיות שעליהן יושבת החברה תוכל לאפשר אופק אחר.

אנחנו במרכז חכמה מבקשים להציב דרך בתרבות, בהגות, בחברה ובאקטיביזם, מעבר לדיכוטומיות שעליהן מושתתת התרבות העכשווית. דרך זו נסללת תוך ארגון מחדש של המערכות המוצגות כהפכיות זו לזו וביצירת מרחב שבו הקצוות הנתפסות כמנוגדות זו לזו מזינות זו את זו, מבקרות זו את זו, ומציבות סדר מורכב, דיאלקטי ושלם יותר. הדרך נסללת באופן מתמיד מכיוון שהיא לא חתומה בסגירוּת של הדיכוטומיות, וממילא גם לא דוגמטית, אלא פוֹרָה ויוצרת את עצמה בפתיחוּת.

במרכז חכמה אנו מבקשים לארגן מחדש את זירת ההתגוששות הפרוגרסיבית והשמרנית, הליברלית והקהילתית, המודרנית והפוסט מודרנית, תוך הכנסה של המסורת והתרבות הדתית לתוך המחשבה המודרנית עצמה, במהלך המייצר מרחב היברידי יותר באמצעות ביטול המערכות הבינאריות של דת וחילון שהופעלו במהלך העת החדשה ובאמצעות יצירה מחדש, יצירה דיאלוגית, יצירה הקשורה לקולם של האנשים השונים ולקולה של השותפות להוות מורה דרך מחודש.

נושאים

חכמה

מעבר למדעיות ולדוגמטיות

חכמה היא דמותה של גישה לעולם הנוצרת מעבר להבדלים הבינאריים של ידע מדעי, השכלה, ידע מבוסס ניסיון, ידע אליטיסטי, מול המסורת, חכמת ההמון, חכמת החיים וחכמת המורים. חכמה מאוגדת במידה הטובה של הענווה וההקשבה כמו גם הלימוד מן המסורת תוך ביקורתיות, אנליטיות, למדנות ועיון.

אברהמיות

מעבר למזרח ומערב

מעבר לדיכוטומיה בין מזרח ומערב השלטת באזורנו והעומדת במרכזם של מתחים תרבותיים דתיים ופוליטיים רבים, מה שמתייצב בפנינו כמכוֹנה עצומה של "התנגשות ציוויליזציות", אנו מבקשים לחשוב על התרבות האזורית דרך אופק אחר ודרך פריזמה שאיננה מבוססת על הדיכוטומיות הללו, הפריזמה האברהמית.

תורה מסורתית

מעבר לדת ולאום

התמה "תורה מסורתית" מתרכזת במרחב הדתי והתורני ובאתגרים הדיכוטומיים המלווים את המרחב הזה, אלה הגוזרים מלחמה בין הארצי לשמיימי, בין החדש לישן, בין הפנים לחוץ, בין הקהילה למרחב האזרחי, ואלה שבסופו של דבר משרטטים קווי מתאר אינטרסנטיים ולוחמניים סביב שאלות מגזריות, אלה הקשורים בסופו של דבר לדיכוטומיות הגדולות של דת ולאום ולהבחנות בין הלאום היהודי לדת היהודית כישויות נפרדות.

ליברליזם של צדקות

מעבר לליברליזם ולשמרנות

המתחים הבלתי פוסקים בין הפוליטי והאתי, בין ליברליזם לבין שמרנות, בין פוליטיקה פרוגרסיבית לפוליטיקה ריאקציונרית, בין מהפכנות לשמרנות, המובילים לצידוד בפוליטיקה חסרת מידה טובה מחד או לזהירות נמנעת וחששנות פסיבית מאידך, מותכים מחדש ל"ליברליזם של צדקות" שבו המערכת הטכנית של הליברליזם וערכיו מותכת אל הצדקות והמידה הטובה.

ישראליות רבת פנים

מעבר לכור ההיתוך ולפלורליזם (שבטיות)

התמה ישראל רבת פנים באה לייצר מענה למתח המתמיד שבין הריבוי לאיחוד במדינת ישראל, בין ההתפצלות לקבוצות ולשבטים שונים לבין כור היתוך שבה מתבצעת השתלטות של זהות הגמונית אחת על האחרות. ישראל רבת פנים מחזיקה את הייחודיות של כל אחת מן הקבוצות תוך טיפוח שותפות ביניהן.

מודֶרְנְמסוֹרת

מודרניות, תזת החילון והמסורת

הקיטובים הקשיחים בין המודרניות ה"חילונית", הארצית, המדעית, הרציונלית לבין המסורת המצדדת במה שהתקבל מן העבר, באמונה, בדת ובשמיימי, מתבטלים לטובת חשיבה מחודשת וביקורתית על מודרניות מסורתית.

דילוג לתוכן